Tisztelt Kollégák!


     Idén is megrendezzük a középiskolások számára a Pest Megyei Matematika Versenyt. A verseny célja kettős, egyrészt a megye legjobb matekosainak motiválása és a döntőn dobogós helyezést elérők megjutalmazása, másrészt az érettségire való felkészítés segítése.

A feladatsorok felépítése mindkét fordulóban ugyanolyan lesz:
 1. feleletválaszos: 4 db egyenként 5 pontért ("rutin" feladatok a matematikához való "alázat" mérésére és a sikerélmény biztosítására)
 2. feleletválasztós: 4 db egyenként 5 pontért (elsősorban logikai feladatok az összetett, áttételes gondolkodás ellenőrzésére)
 3. komplett kidolgozás: 2 db egyenként 10 pontért (a minden részletre kiterjedő precíz kidolgozás mérésére)

A kidolgozás során csak zsebszámológép, szerkesztési eszközök és függvénytáblázat használható segédeszközként. A rendelkezésre álló idő 100 perc.

A feladatsorok összeállítása a megyéből érkezett javaslatok alapján történik. Ezért megkérjük azon kollégáinkat, akik hajlandóságot éreznek feladatok "barkácsolgatására", küldjék el azt a megadott címre 2023. október 1-ig megoldással, pontozási javaslattal, évfolyam (9-12), forduló (I-II.) és a feladattípus (1-es, 2-es, 3-as) megjelölésével. Szívesen fogadunk már "ismert" feladatokat is, ezek alá értelemszerűen nem a szerzőt, hanem a feladat kitűzőjét írnánk.

Az első fordulót mindenki a saját iskolájában tudja teljesíteni, mégpedig 2023. október 25-én (SZERDÁN) 14 órától. (Értelemszerűen ezen forduló felügyeletét is házilag kell megoldani). A feladatsorokat a nevezés során megadott email címre küldjük el egy héttel a verseny előtt. A dolgozatokat javítatlanul kérjük postázni, legkésőbb másnap. Az első forduló eredményeit november 20-án küldjük el, illetve a pmmv.boronkay.vac.hu internetes oldalra is feltesszük.

A nevezés az interneten keresztül történik. A rendelkezésre álló felület a pmmv.boronkay.vac.hu honlapon található.
A nevezés határideje 2023. október 1. A honlapon szeptember 10-től lehet nevezni. Akik tavaly már regisztráltak a honlapon, azok a tavalyi jelszavukat használják. (Ha valaki elfelejtette, akkor küldjön egy emailt és megkapja a szükséges adatokat.).
A nevezési díj: 1000 Ft/fő. Az átutalásokat a Cs. Nagy András MBH bank: 18203435-01451082-10010018 számlaszámra kérjük teljesíteni. (A megjegyzés rovatban kérjük, hogy az iskola nevét és a nevezők számát adják meg!)

A döntőbe kategóriánként az első nyolc legjobb, de iskolánként legfeljebb három tanuló kerülhet, illetve minden iskolából garantáltan bekerül minimum egy (aki legközelebb volt a bejutáshoz), ha az adott intézményből legalább 10 tanuló nevezett. A javítóbizottságokat a kísérő tanárok fogják alkotni.

A döntő időpontja: 2023. december 15. (péntek)
helyszíne:
   VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium
   2600 Vác, Németh L. u. 4-6.

Témakörök

 • Általános elv, hogy a megelőző évfolyamok törzsanyagát tudni kell, tehát ezek megkötések nélkül előfordulhatnak.

 • Az adott évfolyam anyagából az első 1-2. témakör (2020-as NAT szerint):

  • 9. évfolyam: halmazok, algebra,

  • 10. évfolyam: négyzetgyökvonás, másodfokú egyenletek,

  • 11. évfolyam: exponenciális egyenletek, logaritmus fogalma, számelmélet

  • 12. évfolyam: sorozatok, térgeometria


 • Minden kategóriában szerepelni fognak (évfolyamszámtól függő nehézségű) kombinatorikai, logikai, hagyományosnak nevezhető szöveges és térlátást igénylő feladatok.

 • A kiegészítő illetve az emelt szintű érettségi plusz témaköreit a feladatok nem érintik, vagy csak olyan szinten, amelyhez azoknak a tudása is elegendő lehet, akik csak heti 3 órában tanulják a matematikát.


A nevezés két lépésben történik:

 1. Regisztrálni kell szeptember 10. után a honlapon iskolánként egy szervező tanárnak (Aki már tavaly regisztrált, az idén is használhatja a tavalyi belépő kódját. Ha valaki elfelejtette, küldjön e-mailt a csnagy.andras68@gmail.com címre.)
 2. A regisztrációt követő munkanaptól kezdve lehet a nevezéseket rögzíteni a honlapon.

Cím: VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium
2600 Vác, Németh L. u. 4-6.
Fax: 27-315-093
Tel.: 27/317-077 (iskola)
30/529-20-12 (Cs. Nagy András)
Internet: pmmv.boronkay.vac.hu
e-mail: csnagy.andras68@gmail.com


Vác, 2023.09.01.

Cs. Nagy András
a verseny szervezője